Zwemmen op de Olympische spelen 2016

Zwemmen op de Olympische spelen 2016

Er zijn tegenwoordig veel verschillende sportevenementen. En in 2016 hoeven de sportliefhebbers zich dus niet te vervelen: 2016 kent een ware sportzomer!

In dit jaar wordt niet alleen het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk gespeeld, ook de Olympische Spelen worden in 2016 weer gehouden. De zomerspelen vinden dat jaar in het Braziliaanse Rio de Janeiro plaats. Een van de vaste onderdelen van de Olympische Spelen is het zwemmen. In dit artikel blikken we vooruit op het onderdeel zwemmen bij de Olympische Spelen. We kijken hoe het ervoor staat met de kwalificatie en wie de grote kanshebbers zijn? Ook kijken we uiteraard naar de locatie en de verschillende afstanden die gezwommen worden. Maar eerst duiken we in de geschiedenis van het zwemmen op de Olympische Spelen.

Historie van het zwemmen op de Olympische Spelen

Zoals de meeste sportliefhebbers wel weten zijn de Olympische Spelen al ontzettend oud en werden ze al honderden jaren geleden georganiseerd. De Spelen zijn echter ook lange tijd niet georganiseerd. Vanaf het moment dat keizer Theodosius I de spelen in 393 verbood, werden ze tot 1896 niet meer georganiseerd. De eerste Olympische Spelen zoals wij ze kennen werden dan ook al in dat jaar georganiseerd. Er waren 43 verschillende onderdelen en daar was het wedstrijdzwemmen al direct bij aanwezig.

Sindsdien is de sport onmisbaar op de Olympische Spelen. Het zwemmen zag er toen overigens totaal anders uit dan wij nu zien op de Olympische Spelen. Zo mochten er bijvoorbeeld alleen maar mannelijke kandidaten meedoen. Bovendien werden er wedstrijden op slechts twee verschillende onderdelen georganiseerd: de 100 meter vrije slag en de 1500 meter vrije slag. Een kleine twintig jaar later, in 1904 waren er al negen verschillende onderdelen aanwezig op de Olympische Spelen en vanaf 1912 mochten ook vrouwen meedoen met het zwemmen.

Nu, ruim een eeuw later, is zwemmen uitgegroeid tot een van de meest populaire sporten bij de Olympische Spelen. Vooral in echte waterlanden, zoals Nederland, is het zwemmen mateloos populair. Er worden tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro dan ook maar liefst 34 verschillende wedstrijden georganiseerd: 17 voor mannen en 17 voor vrouwen.

Zwemmen in Rio 2016

Het zwemmen tijdens de Olympische Zomerspelen in Rio duurt van 6 tot en met 16 augustus 2016. Er zullen tijdens deze spelen in totaal 34 gouden medailles uitgereikt worden bij het zwemmen. De wedstrijden zullen worden georganiseerd in het Olympic Aquatics Stadium, dat op dit moment nog in aanbouw is. Dit waterstadion zal midden in het Olympische park worden gebouwd en plaats bieden aan maar liefst 18.000 mensen. Het ligt op zo’n tien minuten van het Olympisch dorp. In dit stadion zal ook het synchroonzwemmen worden georganiseerd. Na de Olympische Spelen zal het stadion dienst gaan doen als trainingscentrum.

Olympische zwem afstanden

Zoals altijd worden er verschillende afstanden en zwemtechnieken gebruikt tijdens het zwemmen op de Olympische Spelen. Er worden wedstrijden georganiseerd met vrije slag, schoolslag, wisselslag, rugslag en vlinderslag op diverse afstanden. Daarnaast worden er ook estafette wedstrijden georganiseerd.

Nederlandse zwemmers vrouwen

Het is lastig om voorafgaand aan de spelen al te spreken over favorieten voor bepaalde afstanden. We kunnen nu wel alvast zeggen welke Nederlanders er in Rio de Janeiro kans zullen maken op een medaille. Vooral bij de vrouwen is de kans op Nederlands succes erg groot. Ranomi Kromowidjojo behoort tot de beste zwemsters ter wereld en wist tot dusver al drie gouden medailles te veroveren tijdens de Olympische Spelen. Ranomi weet als geen ander op het juiste moment te pieken en kan dus als een van de grote favorieten betiteld worden.

Kromowidjojo kan bovendien op de Spelen in Rio, de beste Nederlandse atleet ooit worden op de Olympische Zomerspelen. Met twee gouden medailles, of een gouden en twee zilveren medailles zal ze Inge de Bruin passeren. Een andere zwemster om in de gaten te houden is Femke Heemskerk, die recent nog het Nederlands record 100 meter vrije slag wist te verbeteren. Naast individueel succes, behoren de vrouwen ook tot de favorieten op de estafette.

Nederlandse zwemmers mannen

Helaas is de spoeling bij de heren op dit moment erg dun. Iemand die wel vol voor de prijzen wil gaan en daar ook wel degelijk kans op maakt is Sebastian Verschuuren. Houd deze zwemmer dan ook in de gaten tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.Bekijk het programma van het zwemmen

Een gedachte over “Zwemmen op de Olympische spelen 2016”

  1. ik ga voor het synchroonzwemmen!
    Maar waar vind ik de wedstrijdschema’s hiervoor?

Reacties zijn gesloten.