Olympische spelen 2016: voetbal

Voetbal tijdens de Olympische Spelen 2016

Voetbal is al sinds jaar en dag een Olympische sport en zal dus ook in 2016 een onderdeel van de Olympische Spelen zijn.

Bekijk het volledige speelschema van het voetbal

Zeven stadions zullen hiervoor gebruikt worden. In Rio De Janeiro staat het Maracanã, welke uitgebreid werd voor het WK in 2014.Ook het Olympisch Stadion in Rio zal gebruikt worden. Het Mané Garrincha stadion (in Brasilia) is voor hetzelfde WK gerenoveerd en zal ook gebruikt worden voor de Olympische Spelen. Net als het Belo Horizonte (Mineirão). Voor het WK nieuw gebouwde stadions, te weten Morumbi stadion (Sao Paulo) en Fonte Nova stadion (Salvador) en het stadion in Manaus zijn ook uitverkoren.

In 2016 begint de voetbal op 3 augustus, daarmee is het de enige sport die al twee dagen voor de opening start. Negentien augustus is de laatste voetbaldag. Overigens is voetbal ook de enige sport die gedeeltelijk buiten Rio plaats vindt. De halve en hele finales worden wel allen in Rio gespeeld. Achtenvijftig wedstrijden zullen er gespeeld gaan worden, waarbij gestreden wordt voor twee gouden plakken.

De regels van deelname bij voetbal op de OS 2016

De landen, die mee willen doen, moeten ingeschreven staan bij de wereldvoetbalbond FIFA maar ook bij het IOC (internationaal Olympisch comité). Deze landen mogen zowel bij de mannen als bij de vrouwen één team laten meedoen.

De beste speler van het land mag trouwens niet mee naar de Olympische Spelen. In 1992 werd besloten dat minimaal acht personen van het elftal jonger dan 23 jaar moeten zijn. Dit geldt dan weer niet voor het vrouwenteam.

Plaatsing van de landenteams

Zestien mannenteams en twaalf teams van vrouwen nemen deel aan de spelen. Voor Nederland kunnen de mannen zich niet meer plaatsen voor het toernooi. Dit komt doordat Jong Oranje in Tsjechië de kwalificatie misliep voor het jeugd-EK. De vrouwen kunnen zich nog wel plaatsen. Welke landen meedoen is op dit moment nog niet bekend.

Geschiedenis van het voetbal op de Olympische Spelen

Sinds 1900 is voetbal al een onderdeel van de Olympische Spelen. Tijdens de eerste twee spelen (1900 en 1904) was voetbal een demonstratiesport. Hieraan deden clubteams mee! Sinds 1908 was het een officieel onderdeel van de spelen. De enige keer dat voetbal niet op het programma stond was in 1932. Sinds 1996 zijn ook vrouwen vertegenwoordigd. In 2016 zal het de zesentwintigste keer zijn dat voetbal op het programma staat.De leeftijd voor vrouwen was in 1996 en in 2000 minimaal zestien. Omdat dit na deze tweede keer deelname is afgeschaft, zijn er qua leeftijd bij vrouwen geen beperkingen meer.

Tijdens de spelen in 1908 en 1912 mocht ieder land zelfs met vier (heren)teams meedoen. Toch was het alleen Frankrijk wat hier gebruikt van maakte. In 1908 deden zij mee met twee teams. Uiteraard gold ook voor voetbal dat alleen amateurs mee mochten doen. Maar inmiddels zijn er nog meer beperkingen.Naast de leeftijdsbeperkingen, mogen de spelers ook niet uitgekomen zijn in de voorgaande wereldkampioenschappen.Deze regel werd opgesteld in 1956, om in 1968 nog verder uitgebreid te worden. Toen golden ook de kwalificatieronden mee.

In 1984 gingen de regels weer veranderd worden. Niet-amateurs mochten inmiddels ook meedoen mits zij niet mee hebben gedaan aan een wereldkampioenschap. (Deze regel gold alleen voor spelers uit Europa en Zuid Amerika.)

Sinds 1992 gelden de huidige regels.

Bekijk het volledige speelschema van het voetbal