Turnen op de Olympisch Spelen 2016

Turnen (gymnastiek) op de Olympisch Spelen 2016 in Rio

Het onderdeel turnen staat vanaf 1896 op het programma van de Olympische Spelen. Daarbij was er nog geen sprake van Ritmische gymnastiek en Trampoline springen, welke pas in het jaar 1984 en 2000 werden toegevoegd.

De volgende Olympische Spelen zullen in 2016 plaatsvinden in Rio de Janeiro (Brazilië), deze Spelen zullen dan de 28e Olympische Spelen zijn.

De drie gymnastische onderdelen voor zowel mannen als dames, vinden plaats op 6 tot 20 augustus tijdens de 2016 Spelen. Tijdens deze Spelen kunnen er in totaal achttien gouden medailles gewonnen worden voor deze drie onderdelen; veertien gouden medailles voor het onderdeel Toestellen, twee gouden medailles voor het onderdeel Ritmische gymnastiek en nogmaals twee medailles voor het onderdeel Trampoline. Ook zal er, net als bij de het kunstschaatsen bij Olympische Winterspelen, een turn gala zijn die plaatsvindt op 20 augustus 2016.

Onderdelen bij turnen op de Olympische Spelen 2016

De volgende onderdelen, voor zowel mannen als dames, zullen te zien zijn bij de Toestellen en Trampoline springen:

 • Individuele meerkamp
 • Vloer
 • Rekstok
 • Brug
 • Paardvoltige
 • Sprong
 • Landenteams
 • Trampoline springen

Mannen hebben als extra onderdeel nog de Ringen, waar dames als extra onderdeel nog de Balk hebben. Daarnaast zijn er alleen dames die meedoen aan het onderdeel Ritmische Gymnastiek, waarbij zij zowel individueel als in een landenteam deelnemen.

Als een Nederlandse sporter zich wil kwalificeren om mee te doen aan de Olympische Spelen, moet de sporter aan de volgende eisen voldoen:

 • De sporter voldoet aan de prestatienorm, hiermee wordt bedoeld dat de sporter heeft aangetoond dat deze een redelijke kans heeft om bij de eerste acht van de sport te eindigen.
 • De sporter heeft de Nederlandse nationaliteit.
 • De sporter voldoet aan het eisen van het gedrag tijdens zowel de sportbeoefening als daarbuiten.

Mochten er meer sporters voldoen aan de eisen dan dat er beschikbare kaarten zijn, dan beslist de sportbond welke sporters zij voordragen aan het NOC*NSF.
Het NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie) heeft de uiteindelijke beslissing om een sporter uit te zenden naar de Olympische Spelen in hand. Het NOC*NSF kan de beslissing zelfs tot de aanvang van de Olympische Spelen intrekken.

Vooralsnog zijn er voor het onderdeel Gymnastiek nog geen namen bekend gemaakt van personen die mogen meedoen aan de Spelen van 2016, maar verwacht wordt dat Epke Zonderland (winnaar gouden medaille op het onderdeel Rekstok tijdens de Olympische Spelen in 2012) hier zeker verschijnt.

Een gedachte over “Turnen op de Olympisch Spelen 2016”

 1. Turnen is zo leuk ik zit er sinds 2012 op wn ik ben ook super lenig het lenigs van mijn hele team ik wil ook graag meedoen aan de olympisch spelen.

Reacties zijn gesloten.