Tennis op de Olympische spelen 2016

Olympische spelen 2016: Tennis

Geschiedenis van het tennisspelen

Er zijn een heleboel oudkundige vondsten en schriften die bewijzen dat tennis al zo oud is als de mensheid bestaat. Er zijn niet meer zo heel veel sporen van het tennisgebeuren, maar men meent wel aan dat de balspelen grotendeels gespeeld werden tijdens de Middeleeuwen. Het is pas bekend dat de Oude Grieken tijdens hun Olympische spelen officieel het tennis lanceerden als onderdeel. De wortels van het tennis vinden we terug bij de oude Egyptenaren, Romeinen en bij de Grieken.

Voorloper van het tennissen

Tussen de 10de en de 11de eeuw werd er in Frankrijk een balspelletje gespeeld dat zeker weten de directe voorloper is van het tennissen zoals wij dat nu kennen. Het spelletje heet Jeu de Paume en wordt nog altijd de dag van vandaag gespeeld in de huidige variant en in diverse varianten. Een met haar gevulde bal werd met de palm van de hand geslagen en was bij de geestelijkheid heel geliefd. Het is daarom niet te verwonderen dat het spelletje Jeu de Paume al heel snel bij de adellijke kringen geïntroduceerd werd. Het is bekend dat de koning Lodewijk X stierf van de kou toen hij een partijtje Jeu de Paume speelde in het Bois de Vincennes.

Verspreiding naar Europa en de Olympische Spelen

Ergens in het midden van de 14de en de 15de eeuw verspreidde het spelletje zich razendsnel in 2 varianten over geheel Europa tot zelfs in Rusland. Het spel werd zelfs zo populair dat het op een aantal plaatsen zelfs verboden werd om te spelen. Het tennissen gebeurden vaak in kleine, nauwe straatjes, kerken tot zelfs op kerkhoven. Omdat men dit hinderlijk vond, vond men het nodig om aparte ruimtes in te richten waar de mensen konden tennissen. De oudste tennisbaan van Nederland, wordt genoemd de caestbaan van de Prins en bevindt zich achter de Ridderzaal aan het Binnenhof van 1450 tot iets na 1650.

Racket uitgevonden in 1500

In het begin werd le Jeu de Paume met de blote hand geslagen, maar hoe de tijd vorderde werden er allerlei soorten middelen gebruikt om nog harder te kunnen slaan tegen het balletje. In het begin gebruikte men een handschoen en later werd er een soort racket gemaakt die meteen populariteit behaalde. De Nederlanders waren het eerste volk die goed overweg konden met een racket omdat zij de techniek van het buigen zo goed beheerste.

Tennis op de Olympische Spelen 2016

Omdat tennis en de voorloper van het tennissen zo populaire sporten waren, is het natuurlijk niet verwonderlijk dat tennis altijd op het programma stond van de Griekse Olympische Spelen. Tennis was altijd een sport die men kon zien en het bleef een Olympische Sport tot 1924. Tussen 1924 en 1988 was tennis geschrapt op het programma van de Olympische Spelen. De sport is er terug ingekomen dankzij demonstratietoernooien en sinds 1988 staat het tennis weer als een volwaardige sport op het programma.

Olympische Zomerspelen 2016

De Olympische Spelen in 2016 zullen plaatsvinden in Rio de Janeiro in het mooie Brazilië. De Spelen van 2016 zijn de 28e editie die gehouden wordt sinds de eerste Spelen in 1896. Het zal in 2016 de eerste keer zijn dat de Olympische spelen gehouden zullen orden in Zuid-Amerika. Op 2 oktober 2009 werd op het congres in Kopenhagen de stad gekozen aar de Olympische Spelen in 2016 plaats zou vinden. In de eerste en tweede ronde viel Tokio af en daarna bleven Madrid en Brazilië nog over. Rio de Janeiro kreeg aanvankelijk 66 stemmen en Madrid kreeg maar de helft van de stemmen.

Sporten op de Olympische Spelen in 2016

Tijdens de Spelen in 2016 in Rio de Janeiro kan men maar liefst 28 Olympische sporten beschouwen. Men kan onder andere getuige zijn van atletiek, basketbal, boksen, boogschieten, golf, handbal, judo, roeien, tafeltennis, tennis, voetbal en nog vel andere sporten die officieel zijn opgenomen als Olympische Spelen.

Olympische spelen 2016 sectie tennis

Er is bekend dat de wedstrijden tennis van de Olympische Spelen in 2016 plaats zullen vinden tussen 6 en 15 augustus 2016. In totaal zijn er 5 gouden medailles te verdelen tussen de winnaars. Er is nog niets bekend over de deelnemende atleten maar wel heel kort onderdelen van het programma.

Disciplines bij tennis

In totaal worden er op het Olympische Spelen vier disciplines gehouden. Het enkelspel mannen en vrouwen met elk ongeveer 64 deelnemers. Na het enkelspel zullen de atleten dubbelspel moeten spelen tussen de mannen en vrouwen met 32 dubbels.