Hockey (veld) op de Olympische Spelen 2016

Olympische Spelen 2016 – Veldhockey

Kwalificatie voor Nederland?

De kans is groot dat Nederland aanwezig zal zijn bij het onderdeel veldhockey tijdens de Olympische Spelen van 2016, met zowel een mannen – als een vrouwenteam. Zij kunnen zich kwalificeren door in 2015 goede prestaties te leveren bij de European Nations Championships in Londen en de Hockey World League Semi-Finals in Argentinië en Antwerpen. Aan de hand van deze prestaties zal NOC*NCF (Nederlands Olympisch Comité en Nederlandse Sport Federatie) beslissen of Nederland voldoet aan de prestatie-eis. Gezien de successen van Nederland op voorgaande Spelen zal de kwalificatie waarschijnlijk voorspoedig verlopen.

Ook van de overige landen is nog niet bekend wie er mee mogen doen aan de Spelen van 2016. Brazilië is als gastland sowieso van de partij met een herenteam en een damesteam. De grootste concurrenten van Nederland vonden we tijdens voorgaande edities in Argentinië en Groot-Brittannië bij de dames en in Duitsland en Australië bij de heren. Dat deze landen van de partij zullen zijn ligt ook in de lijn der verwachtingen.

Nederlands veldhockey op de Olympische Spelen

Toen in 1920 het veldhockey voor het eerst op het olympisch programma stond deed Nederland niet mee aan dit onderdeel. In 1928 maakte Nederland zijn debuut en veroverde meteen een zilveren medaille. Tot en met de Spelen van 1952 wonnen de Nederlandse heren bij elke deelname een zilveren of bronzen medaille. Tussen 1988 en 2012 werden er maar liefst 5 podiumplaatsen behaald, met zelfs goud in 1996 en 2000! Tijdens de laatste Spelen in 2012 behaalde Nederland een tweede plaats, na Duitsland.

Sinds 1980 staat veldhockey voor vrouwen op het Olympisch programma. Toen het Nederlandse damesteam in 1984 voor het eerst deelnam ging het er meteen vandoor met de gouden medaille. Sindsdien hebben de vrouwen bij elke Spelen een zilveren of bronzen plak in ontvangst mogen nemen. Bij de laatste twee Olympische Zomerspelen van 2008 en 2012 pakten zij goud.

Nederland zal bij deelname in 2016 zeker strijden om een gouden medaille op beide onderdelen. Er ligt dan ook een spannend toernooi met hopelijk een zinderende finale in het verschiet!

Olympic Hockey Center

De Olypmische Zomerspelen van 2016 vinden plaats in Brazilië, Rio de Janeiro. In de regio Deodoro , momenteel de thuisbasis voor het Braziliaanse veldhockeyteam, wordt een nieuw ‘Olympic Hockey Center’ gebouwd die voldoet aan de eisen van de IF (Internationale Federaties) .Dit hockeystadion zal bestaan uit twee velden, waarvan het eerste ruimte biedt aan 10.000 en het tweede aan 5.000 toeschouwers. Na de Spelen zal dit stadion dienst doen als Olympisch trainingscentrum.